teisipäev, 17. aprill 2018

Laane talu esimesed kevadised vitamiinid - kasemahl ja kõrvenõges



Soojad ilmad on looduse unest üles äratanud. Kask annab suurepärast vitamiinijooki.



Kasemahl kubiseb vitamiinidest ja mineraalidest. Kasemahl sisaldab C-vitamiini, antioksüdante, flavonoide nagu kvertsetiin, mis vähendab põletikku ja toetab hormoon insuliini toimet. Kvertsetiini kasutatakse sageli allergiate korral, see tugevdab südame veresooni, alandab kõrget vererõhku ja aitab veepeetust vähendada. Kasemahlas leidub kaltsiumi, magneesiumi, räni, naatriumi ja kaaliumi ning tänapäeva toidus harva esinevaid mikroelemente nagu vask, raud, mangaan ja tsink.
Vanarahvas kasutas kasemahla ka kosmeetikas: kasemahlaga näo pesemine pidi hoidma naha klaari ja kortsud eemal. Juuste loputamine peaks aga muutma viimased säravaks ning siidiseks.
Laane talu metsas

   Teine kevadine vitamiin on kõrvenõges, mis peale eilset vihma sai kasvuhoo sisse. 

Nõgest võib pidada kohalikuks supertoiduks: ta sisaldab viis korda rohkem C-vitamiini kui sama kogus apelsini. Nõges sisaldab veel suurtes kogustes A- ja E-vitamiine, B-grupi vitamiine, biotiini, foolhapet, kaltsiumi, kaaliumi, magneesiumi, rauda, räni, mangaani, tsinki, vaske, koobaltit, niklit, kroomi, flouri, boori ja broomi. Nõges on kehas aluselist reaktsiooni soodustav toiduaine.Toiduks tarvitatakse nõgese nooremaid õrnemaid lehti, seemneid ja juuri. Kõrvenõges sobib suppide, ühepajatoitude, pirukatäidiste, küpsetiste ja putrude valmistamiseks. Nõgest võib lisada ka kohupiimadele, liha-, kala-, muna- ja seenetoitudele. Hautatud nõgesepüree on hea lisand rasvasemale hakklihale ja ulukilihale ning sobib hästi kotlettide, pikkpoisi ja frikadellide koostisesse.

supiks - salatiks valmis


                           

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar